top of page

natuurbeleving en natuurcoaching 

voor jouw team

Vanuit jarenlange ervaring als HR consultant en professioneel coach leer ik je hoe je de natuur kan inzetten als accelererende en verdiepende methodiek bij HR processen als opvolggesprekken, strategiebepaling, coaching en wellbeing management. Ik begeleid zelf teams en individuen en biedt consultancy, trajecten en opleiding op maat, bijvoorbeeld voor leidinggevenden. Ook voor teamdagen zijn er workshops beschikbaar.

 

Fle​ur de Lune biedt natuurbeleving en natuurcoaching aan voor teams, zowel van professionelen als van vrijwilligers. 

  • bedrijven
  • groepspraktijken
  • verenigingen
  • organisaties
  • samenwerkingsverbanden

Dit kan de vorm aannemen van een workshop (zie onderstaande links), maar ook van een teambegeleiding waarbij we werken aan specifieke topics als richting vinden, herbronnen, verbinding (her)vinden met elkaar en met de organisatie, omgaan met spanningen, rust vinden, zuurstof vinden, en zo verder. 

Ook als teambuilding zijn de workshops een aanrader, met of zonder centraal topic. 

 

De natuur loopt als een rode draad doorheen de begeleiding. We werken triadisch: coachees, coach en de natuur nemen een even groot aandeel in de begeleiding. Door te verbinden met de natuur rondom je kan je gemakkelijker verbinden met jezelf, je team, je organisatie. En buiten zijn in contact met de natuur doet goed, da’s al voldoende wetenschappelijk bewezen.

 

Voor leidinggevenden: Fleur de Lune leert leidinggevenden hoe ze de natuur kunnen inzetten in hun werk. 

 

Hoe werkt dat? Concreet combineer ik natuurcoaching met HR en management consultancy. Je kan de natuur gemakkelijk integreren in HR processen. Bv groeigesprekken, strategie-ontwikkeling, teambuilding, beslissingsprocessen, bemiddeling, coachen van medewerkers of teams die het moeilijk hebben of willen groeien of veranderen, enz…

Dankzij de integratie van de natuur is het proces diepgaander en het resultaat duurzamer en meer gedragen.

En menselijker en dichter bij onze natuur, natuurlijk.

Elke stem is belangrijk, ik werk volgens de principes van deep democracy

 

Fleur de Lune biedt ook individuele natuurcoaching voor medewerkers. We geloven sterk dat het (her)vinden van het natuurlijke zelf via natuurcoaching de medewerker dichter brengt bij wat wel en niet bij hem of haar past. Van hieruit vindt hij of zij de verbinding terug met de collega's en de organisatie. De medewerker wordt weerbaarder, voelt beter aan wat bij hem of haar past, leert op gepaste manier grenzen aangeven, en zo verder. 

 

Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie. 

Over welzijn op het werk naar aanleiding van een artikel op vrt.be (klik op bijgaande foto voor de link):


OPROEP aan diegenen die mensen op een leidinggevende stoel zetten: wees WIJS.

OPROEP aan diegenen die meldingen krijgen van medewerkers over problemen met een leidinggevende of een toxische sfeer: wees ZORGZAAM t.a.v. de medewerker, neem de melding ernstig en onderneem ACTIE.


Aanwerving van leidinggevenden.

De meeste mensen deugen, ook zij die leidinggevenden aanwerven. Vanuit mijn ervaring als assessor kan ik getuigen dat competenties als 'leidinggeven', 'empathie' of 'people management' nooit de enige competenties zijn bij de aanwerving van een leidinggevende.


Ze zijn voor mij wel doorslaggevend in de beoordeling van een kandidaat voor een leidinggevende functie.

Iemand die tijdens een assessment onvoldoende blijk geeft van deze competenties zal die in de toekomst zelden 'verwerven', met alle nare gevolgen vandien, zowel voor mensen, organisaties als resultaten. Je doet ook niemand een cadeau met het toebedelen van een rol aan iemand die niet voor die rol geschikt is.


O ja, en ook de meeste assessments deugen. Ze bevatten erg waardevolle informatie.​


Omgaan met meldingen.

De meeste mensen deugen, ook zij die hun stoute schoenen aantrekken om een melding te maken van gedrag van een leidinggevende of van een toxische sfeer in een afdeling of team. Neem hen ernstig. Luisteren alleen is niet genoeg. Wat je tijdens zo'n gesprek hoort is vaak slechts het topje van de ijsberg.

Durf ook aangeven dat bij een aanwerving een fout werd gemaakt.


Een toxisch leider kiest vaak 'targets' na elkaar. Terwijl één iemand het mikpunt is merken anderen er vaak weinig of niets van. Eénmaal die persoon 'weg' is, op welke manier dan ook, volgt het volgende target. Je zal dus niet alle meldingen tegelijk krijgen. Bij navraag bij andere collega's zullen die misschien een ander beeld ophangen.


Welzijn op het werk

In dit artikel gaat het over de burn outs als gevolg van een toxische leidinggevende stijl. De schade op het vlak van het welzijn van medewerkers gaat echter veel verder:

* mensen die met de moed in de schoenen of zelfs bang naar het werk komen.

* psychosomatische klachten van allerlei aard bij gestresseerde medewerkers.

* medewerkers die tegen elkaar opgezet worden.

* medewerkers die het voor bekeken houden, ook al doen ze de job graag en vinden ze de collega's leuk.

* medewerkers die ontslag krijgen door die leidinggevende, terwijl ze goed hun werk doen.

* ...


En dan is er de coach...

Als professioneel coach heb ik gemerkt dat het meestal de mensen zijn die hinder ondervinden van een toxische collega of leidinggevende die een coachingtraject worden aangeboden.

Ik probeer mensen weerbaar te maken, copingmechanismen aan te leren, leer hen om te gaan met de situatie.

Toch vind ik het ook mijn opdracht om een toxische situatie aan te kaarten bij de opdrachtgever en met de organisatie mee te helpen zoeken naar structurele oplossingen.


Voila, da's mijn gedacht. Hoe denk jij erover?


bottom of page